Wie zijn wij

Wilma Smit (1953) en Pauline Ottervanger (1954)

Beiden zijn tot gynaecoloog opgeleid in het Academisch Ziekenhuis Leiden en het Ziekenhuis Leyenburg te Den Haag. Pauline promoveerde aan de Rijks Universiteit te Leiden in 1995 op  het proefschrift “Het beleid bij gebroken vliezen à terme”. Wilma promoveerde in 1999 aan dezelfde universiteit op het proefschrift “Natuurlijke prostaglandines voor het inleiden van de baring: een systematische evaluatie”.

Zij schreven samen de boeken “Menoblues” (2009) en “Menoproof”(2010). In 2018 verscheen hun derde boek " Alles wat de vrouw moet weten. Het gynaecologisch handboek voor de vrouw van 0 tot 100 jaar".

Wilma is werkzaam geweest als gynaecoloog in het Gemini Ziekenhuis te Den Helder en Pauline werkte in het HagaZiekenhuis te Den Haag. In beide ziekenhuizen hebben zij een speciaal spreekuur voor vrouwen met overgangsklachten opgezet wat samen met een overgangsconsulente wordt gedaan.. Zij houden voordrachten en verzorgen nascholingen in het land gericht op overgang en menopauze maar ook op preventie van aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en osteoporose. De doelgroep is vrouwen van 40 jaar en ouder. Naar aanleiding van dit derde boek is er inmiddels een nieuwe nascholing opgezet die alle gynaecologische aandoeningen/klachten behandeld in alle leeftijds categorieën.

De nascholingen zijn voor doktersassistenten, praktijkondersteuners, O&G verpleegkundigen en bedrijven.